IntoxicatingVampires.org


iansomerhalder
Иън Джоузеф Самърхолдър е роден в Ковингтън, Луизиана, на 8 декември 1978год. Син на терапев и строителен инжинер. Докато расте той се занимава с гребане, плуване, риболов и конна езда. Иън учи в театрално училище и е част от театралния клуб в училище.
С подкрепата на майка си, когато е на 10, той започва да се занимава като модел и това го отвежда в Ню Йорк. В гимназията той оставя кариерата на модел на заден план и се фокусира върху спорта. Няколко години по-късно, когато се повява възможност да бъде модел в Европа, Самърхолдър я приема и се впуска в дълъг път на работа, патувания и учене, които го отвеждат в Париж, Милано и Лондон. На 17 той започва да учи актьорско майсторство в Ню Йорк и на 19 започва да работи с Уилям Еспер. Съдбата му отрежда малка роля във филма Black and White (1999/I), но докато е на снимачната площадка, мениджър на таланти го забелязва измежду тълпата и му предлага да го представлява. Щастлив, че е пробил в Ню Йорк, Самърхолдър прекарва много голяма част от времето си в учене и практикуване на йога.

През 2000год. Иън получава ролята на Хамилтън Флеминг в спин-офф сериала на “Кръгът на Доусън” – Young Americans. През 2002год. той играе ролята на Пол Дентън в адаптацията на романа на Брет Ийстън Елис The Rules of Attraction.

Пробивът в телевизията Иън направи с ролята си на Боун Карлайл в телевизионния хит сериал Изгубени. Самърхолдър е бил един от първите потвърдени актьори за сериала и първият главен герой, който умира.

Следва ролята на Иън във филма The Tournament през 2009год. По-късно същата година той получава ролята на Деймън Салваторе в Дневниците на вампира.

Иън Самърхолдър е и филантроп. През 2010год. той основава фондацията си Ian Somerhalder Foundation, която има за цел да запознае хората с проблемите с околната среда и животните.

В личен план Иън в момента е необвързан. В периода 2010-2013 год. той имаше връзка с колежката си Нина Добрев,

Your disclaimer here.